Wat is sjamanisme?

Wat is sjamanisme?

sjamanentrommelSjamanisme is waarschijnlijk de oudste spirituele stroming op aarde. Wetenschappers denken dat vanuit deze traditie alle religies zijn voortgekomen. Het woord sjamanisme is eigenlijk een verzamelnaam. Antropologen ontdekten dat bij alle natuurvolkeren er maar enkele personen waren die in contact konden treden met de geestenwereld. Dit waren zowel mannen als vrouwen. Onafhankelijk van elkaar gebruikten ze allemaal dezelfde attributen. Daarvan is de drum een van de belangrijkste. Hiermee kan een sjamaan zichzelf in trance brengen.

Door dit sjamanistisch bewustzijn is een sjamaan in staat door verschillende werelden (dimensies) te reizen en contact te maken met persoonlijke hulpgeesten (spirit-helpers) zoals bijv. krachtdieren. Een sjamaan gaat ervan uit dat alles wat natuurlijk is ook levend en bezield is. Dus niet alleen mensen hebben een ziel maar ook dieren, stenen en voorwerpen. Hij of zij gaat daarom zorgvuldig met alles wat de natuur te bieden heeft om.

Het woord sjamaan betekent letterlijk: hij/zij die weet.

Wat is core-sjamanisme?

trapEr zijn drie belangrijke elementen die de vorm van sjamanistische tradities bepalen binnen een volk. Dat zijn namelijk: hun religieuze overtuigingen, hun land en hun mythen.

Wanneer deze drie kern elementen worden weg gelaten en je kijkt naar wat daarachter zit, dan zie je bepaalde kenmerken en regels die de basis vormen voor heling en genezing. Deze gemeenschappelijke grondbeginselen noemt men core-sjamanisme. Dit is een term geïntroduceerd in 1960 door de antropoloog en sjamaan, Michael Harner. Michael Harner heeft hierover verschillende boeken geschreven waaronder ‘De weg van de sjamaan’.

Core-sjamanisme betekent eigenlijk kern-sjamanisme. Dat is waar het omgaat, de kern van het sjamanisme buiten de tradities en mythen om.