Wat zijn chakra’s?

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s zijn energiecentra die zich zowel binnen als buiten het lichaam bevinden. Het woord chakra is letterlijk te vertalen in wiel of schijf. Er zijn 7 van deze wielen. Er bevinden zich ook kleinere chakra’s in de handen, voeten, vingertoppen en schouders. Hieronder worden alleen de 7 basischakra’s nader uitgelegd. Deze 7 basischakra’s liggen op de middellijn van het lichaam.Chakra

1. Wortelchakra

De Wortelchakra staat voor overleving en funderen. Als deze in balans is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je voelt je op je gemak in je eigen lichaam. Je hebt vertrouwen in de wereld en hebt een goede gezondheid. In je levensonderhoud wordt goed voorzien. Je bent goed geaard.
Als je geneigd bent om je angstig of nerveus te voelen, is je Wortelchakra waarschijnlijk onderactief (deficiënt). Je zult moeite hebben om je grenzen aan te geven, bent weinig gefocust en chaotisch.
Als deze chakra overactief (exces) is, kun je gefixeerd zijn op het materiële en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor zekerheid en je bent bang voor verandering.

2. Navelchakra

De navelchakra heeft te maken met emoties, seksualiteit en verbondenheid. Wanneer deze in balans is, stromen je gevoelens vrijelijk en is je emotionele intelligentie in balans. In relaties koester je zowel jezelf als de ander. Je hebt gezonde grenzen en je bezit het vermogen om te veranderen.
Als je geneigd bent om stijf en onemotioneel te zijn, dan is de navelchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe en hebt weinig sociale vaardigheden. Er is een gebrek aan plezier, verlangen en hartstocht.
Als deze chakra overactief is, ben je geneigd tot sterke emoties. Je bent verslaafd aan genot. Je zult je emotioneel afhankelijk voelen en je kunt tevens sterk seksueel gericht zijn.

3. Zonnevlecht

De zonnevlecht hangt samen met zelfvertrouwen, macht, wilskracht, activiteit en autonomie. Wanneer deze in balans is, voel je je evenwichtig en heb je voldoende zelfwaardering.
Wanneer de navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en weinig zelfdiscipline. Je bent waarschijnlijk gemakkelijk te manipuleren en krijgt niet wat je wilt.
Als deze chakra overactief is, ben je dominant, prestatiegericht, arrogant, manipulatief en mogelijk zelfs agressief.

4. Hartchakra

De Hartchakra staat voor liefde (zowel voor jezelf als voor anderen), aardig zijn en affectie. Wanneer deze in balans is, ben je liefdevol, empathisch, meedogend en vreedzaam.
Wanneer je hartchakra onderactief is, ben je koel, teruggetrokken, eenzaam en afstandelijk. Tevens ben je bang voor relaties.
Als deze chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken, je bent jaloers en op een kleverige manier aanhankelijk.

5. Keelchakra

De Keelchakra heeft te maken met zelfexpressie, creativiteit en communicatie. Wanneer deze in balans is, heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken en zou je dat ook op een creatieve manier kunnen doen.
Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken en ben je introvert en verlegen. Je hebt waarschijnlijk een slecht ritmegevoel en geen muzikaal gehoor.
Als dit chakra overactief is, gebruik je praten als afweer, heb je moeite om naar andere te luisteren en roddel je.

6. Derde oog chakra

De Derde oog-chakra hangt samen met inzicht en visualisatie. Wanneer deze in balans is, heb je een goede intuïtie. Je hebt het vermogen tot visualiseren en symbolisch denken.
Als deze onderactief is, heb je een verminderd geheugen, gebrek aan fantasie en kun je niet zien wat er feitelijk aan de hand is.
Als deze chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties, obsessies en nachtmerries mogelijk.

7. Kruinchakra

De Kruinchakra heeft te maken met wijsheid en een zijn met de wereld. Wanneer deze chakra in balans is, ben je onbevooroordeeld, opmerkzaam, intelligent en heb je een gevoel van spirituele verbondenheid.
Als deze onderactief is, ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je hebt waarschijnlijk starre overtuigingen en leerproblemen.
Als deze chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren.